Tuesday, May 22, 2012

jom jadi muslim produktif


Surah Ali-Imran [3:14]
Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga).


 7 tips untuk kita cuba membuang sifat buruk dalam diri kita:-

1. Expose them: kenalpasti apa sifat buruk kita

2. Understand them: kenapa kita lakukan perkara buruk tersebut? kenapa kita jadi leka? Apa faktor yang menghalang kita untuk berubah?-->sebagai refleksi buat diri kita.

3. Break the chain: berhenti atau lari dari melakukan perkara buruk tersebut. Jauhi sifat tersebut sekurang-kurangnya selama sebulan-->kumpul kekuatan untuk berubah.

4. Change course: ubah paradigma dan cari perkara yang baik dalam hidup.

5. Public pledge: nyatakan pada orang keliling (ex: sahabat, famili) yang kita nak berubah, nyatakan pada mereka yang kita nak buang sifat buruk tersebut, ini dapat jadi support system yang baik, InsyaAllah. Boleh juga nyatakan denda dan ganjaran andai kita lakukan atau berjaya tinggalkan perkara buruk tersebut.

6. Replace with good: tukar ke aktiviti lain yang lebih bermanfaat, tak semesti perkara yang nampak Islamik, yang penting bermanfaat, contohnya bersukan. Tapi kalau dapat tambah amal ibadah itu terbaik!

7. Du'a: senjata muslim yang paling berharga. Kita manusia yang lemah, mohonlah kekuatan dari Allah, Tuhan yang mampu memberikan kekuatan kepada kita untuk berubah. Hakikatnya, selain kehendak untuk berubah, hidayah dan petunjuk dari Allah juga amat penting dalam memacu perubahan diri kita, terutamanya dalam membuang sifat buruk yang sudah sebati dalam diri.

Sekian dulu perkongsian dari saya, ubah diri, hiasalah peribadi dengan akhlak mulia. Ketamadunan manusia tidak hanya diukur dari pembangunan fizikal tapi juga peribadi dan akhlak yang mulia. Jom jadi muslim produktif!

usaha untuk ubah diri.
Firman Allah maksudnya:
'Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka mengubahnya dengan sendiri'Moga Allah redha ^^